M’agradaria compartir amb tu algunes cançons que trobo molt boniques del grup Jo Jet i Maria Ribot (JJMR).

Aquest grup penso que té unes cançons molt boniques, i el que m’agrada molt d’ells és que sona autèntic, és la música que surt d’ells tal com raja, m’agrada perquè no tinc la sensació que estic escoltant les típiques cançons angleses cantades en català (rarament funciona), és molt millor, en la meva opinió, cantar en català de manera genuina, amb el ritme, melodia, etc. que li escaigui a la cançó, sense lligams ni pautes de les cançons anglosaxones.

M’agraden moltes cançons de Jo Jet i Maria Ribot, la majoria m’encanten, pero bé, faré un resum d’algunes d’elles, esperant que les puguis escoltar i qui sap, t’enamorin!

Bé, dit això anem a les cançons!

Llistat de Cançons

1. Peus de fang cantada per JJMR i cor

Hi ha vàries versions d’aquesta cançó, aquesta versió per mi és brutal, em posa la pell de gallina mentre escric i escolto la cançó d’aquest video que et comparteixo.

La veu fina de la Maria és un gust de sentir, i el contrast amb la veu de’n Jordi (Jo Jet) és molt bonic, i tot acompanyat i envoltat per les veus del cor, preciós:

Pots veure la lletra de la cançó en aquest enllaç.

2. Ara es demà

“Ara és demà” és una cançó preciosa, delicada, sensible, poètica.

La lletra de la cançó és un poema del poeta Miquel Martí Pol. El que han fet en Jordi i Maria es agafar la lletra i portar-la a un altre nivell, li han donat una sensibilitat i una melodia brutals; he sentit desenes de vegades aquesta cançó, se’t fica al cap i et ressona, deixes d’escoltar-la i em segueix sonant dintre el cervell.

Com a curiositat: tant m’ha agradat la cançó que m’he acabat comprant el llibre del Miquel Martí i Pol (ja mort fa anys) on surt aquest poema, el llibre és diu “Crónica de demà”, i el poema es diu “Ara és demà”, té 4 estrofes, que són les següents:

Poema “Ara és demà” de Miquel Martí i Pol

Ara és demà. No escalfa el foc d’ahir ni el foc d’avui, i haurem de fer foc nou Del gran silenci ençà, tot el que es mou es mou amb voluntat d’esdevenir. I esdevindrà. Les pedres i el camí seran el pa i la mar, i el fosc renou d'ara mateix, el càntic que commou, l'àmfora nova plena de bon vi. Ara és demà. Que ploguin noves veus pel vespre tèrbol, que revinguin deus desficioses d'amarar l'eixut. Tot serà poc, i l'heura i la paret proclamaran conjuntament el dret de vulnerar la nova plenitud.

La cançó és molt bonica. Canten totes les estrofes, i repeteixen a mode de tornada un troç.

Una cosa que també m’agrada molt és que en un determinat punt comencen a entremesclar les frases de dues estrofes, la Maria canta una estrofa i en Jordi l’altra i es van entrelleçant. Molt bonic i creatiu.

3. Abans no esclati el Ginestà

Aquesta cançó és preciosa, amb una lletra molt maca i un missatge molt sincer, tendre i sencill. Va sobre la vida i aprofitar-la per viure-la.

Hi ha varis videos d’aquesta cançó, tots ells molt guais, però per compartir amb tu he pensat aquesta versió. A mi m’encanta, la cançó la van cantar en Jordi i Maria el 2015 a un concurs de cantautors d’Horta-Ginardó:

¿Per què m’agrada aquest video per sobre dels altres?

És molt autèntic, trobo que és molt sincer, i transmet la il·lusió d’uns músics que es volen obrir pas.

Hi ha un detall en aquesta versió, que li dona un cert encant: al minut 3:50 aprox. la Maria té un mini-problema amb la veu, però no passa res, segueixen, i després torna a l’atac, amb unes notes altes que flipes, té una aguts preciosos, que s’armonitzen amb els greus del Jordi, un duo fantàstic.

No fa molt vaig llegir el llibre “Sona la cançó” de Lluís Gavaldà (el llibre fa una llista de cançons que en Lluís, cantant del Pets, li han impactat i les comenta). Recordo que parla de la cançó “Águas de março” de Elis Regina i Antonio Carlos Jobim, i diu que hi ha un moment on comencen a intercanviar paraules fins que a ella se li escapa una rialla, i que justament per aquest punt improvisat, a vegades mini-fallo si tu vols, fa la cançó més màgica.

Aquí et comparteixo el video de la Elis i Antonio cantant “Águas de março”, en el moment màgic:


4. Cançons

“Cançons” és una altra cançó molt bonica que et roba el cor.

Imagina’t amb una rotllana amb els teus amics, els teus familiars, les persones que estimes… i escolta la lletra, deixa’t emportar per la melodia, aquestes veus amb aquests aguts que t’entren fins al cervell, fins el cor.

Preciosa cançó, fantàstic cor. Aquí tens el video:

Molt cert el que diu en aquest vers:

Cançons que parlen de la vida que hem passat Cançons que parlen d'aquest món que hem estimat Cançons que saben que no hi ha res més important Que passar mil i una nits al teu costat al vostre costat

5. Mil Cares

Una cançó que parla de “les mires cares d’estimar”, molt bonica i molt bona la lletra.

Fa pensar.

6. De Nou

Comença la cançó amb un fil de veu, molt bonic:

7. Per Avorriment

Cançó molt guai, m’agrada molt la tornada:

<...> i ho sento molt, ho sento molt però algú haurà d'escriure avui les cançons, les cançons <...>

Sempre que l’escolto se’m queda l’estrofa al cervell i em costa una bona estona que pari, va sonant i sonant al meu cap.

Tinc el record del concert de Barcelona de juliol de 2022, que per mi va ser màgic, aquí et comparteixo un moment màgic:

Aquí et deixo el video de la cançó sencera:


8. Sant Llorenç

Aquesta cançó la trobo molt bonica. Va ser la primera que vaig escoltar d’ells, me la va sugerir Spotify arran d’altres cantants/cançons que escoltava.

Recordo que quan la vaig descobrir em va captivar, i la vaig escolta molts i molts cops. Em va agradar molt la lletra, el que transmet, les veus, i sobretot, aquella oreneta que se sent de fons, ho vaig trobar d’una sensiblitat extraordinària. Per cert, aquí tens un video amb el so de les orenetes per si vols sentir-les.

Aquí tens el video de la cançó:


9. Guerra Experta

Aquesta cançó té una lletra molt bona, que fa pensar. Crec que la primera vegada que la vaig sentir en directe en el concert que JJMR va fer a Barcelona al Juliol de 2022. Aquesta cançó en directe va ser brutal, la van cantar amb molta energía i emoció; a més, aquell concert anaven acompanyats del bateria (Josep Cordobés), i li va donar un punt més d’intensitat.

10. Generacions

Cançó preciosa, amb una lletra que diu molt.

Aquesta versió amb aquest video és molt bonic, molt tendre:

La lletra d’aquesta estrofa trobo que fa pensar molt:

L’aigua d’aquest riu s’escola lentament és on ens banyàvem de petits què n’hem fet del món en què érem nens? què n’hem fet del temps quan no era temps? quan no era temps?

¿Què n’hem fet del temps quan no era temps? Molt cert, quan ets petit vius el moment i no ets conscient del temps, perquè no existeix per tu, només vius el moment. Molt bonic.

11. Ja t’havia escrit un cop

Aquesta cançó m’agrada molt, la vaig descobrir directament al concert del juliol del 2022 a Barcelona, l’entrada de com va començar aquella interpretació era com molt alegra, com amb ritmillo, s’assembla molt al ritme d’aquesta altra versió amb El Noi de Tona. El ritme de la cançó al minut 2:50h mola molt:

Preciosa aquesta estrofa:

Sí, ja t’havia escrit un cop recordo que l’amor va venir a l’estiu quan tot es pot No ho vaig saber tornar en cançó però ara crema a dins la por i tot és més senzill de tornar en so Visc pendent d’aquest segrest hostatge del desig i argüint que els anys són cars com l’or prenc el teu temps per a mi

Si vols veure la lletra sencera aquí la pots llegir.

12. Un dia que durarà anys

És una de les primeres cançons que em va captivar; després vaig deixar d’escoltar-la tant per escoltar-ne d’altres. Té una lletra molt bona, que és de l’Ovidi Montllor. La interpretació del Jordi i Maria m’agrada molt.

També m’agrada motl veure varies versions de la mateixa cançó.

Aquí pots veure una versió d’aquesta cançó:

Playlist a Spotify amb millors cançons de Jo Jet i Maria Ribot

Podria seguir i seguir posant cançons, però bé, crec que és suficient.

Finalment, et comparteixo una playlist d’Spotify meva amb una recopilació d’algunes cançons de Jo Jet i Maria Ribot (JJMR):


Espero que t’hagi aportat alguna cosa aquest article. Si t’ha agradat, si t’agraden les cançons, si ets fan d’ells, etc. i vols compartir, endavant!

Crèdits imatge de portada: “Jo Jet i Maria Ribot by Elisabet Mateu” obtinguda d’Enderock.

Suscríbete

Publico los domingos. Recibe en tu email los nuevos artículos.